• Şekerin ve tuzun hiç duymadığınız faydalı özellikleri

Şekerin ve tuzun hiç duymadığınız faydalı özellikleri

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2020, 22:14

Şeker ve tuz anlatıldığı kadar kötü mü, yoksa faydalı özellikleri de var mı? Ev ve iş yerlerinde soluduğumuz hava ne kadar temiz? Bu yazıda çoğu kişi tarafından bilinmeyen bazı konulara değineceğiz.

    Şeker ve tuz anlatıldığı kadar kötü mü, yoksa faydalı özellikleri de var mı? Ev ve iş yerlerinde soluduğumuz hava ne kadar temiz? Bu yazıda çoğu kişi tarafından bilinmeyen bazı konulara değineceğiz.

    Temiz hava:
    Kışın içerisi soğumasın diye kapı ve pencereleri sıkıca kapatırız. Çerçevelerin ve camların kenarları da hava almayacak şekilde macunla veya plastikle kaplı olduğu için, içeride kullanılan hava bir süre sonra kirlenir. Kirlenmiş havayı saatlerce alır geri veririz. Yaz aylarında ise klima çalıştırdığımız için, içerdeki soğuk hava kaybolmasın diye, pencere ve camları sıkıca kapatırız. Yazın da içerideki kirlenmiş havayı sürekli devir daim ettiririz. Dışarıdan birisi geldiğinde, içerideki havanın ne kadar kirli olduğunu ancak fark edebilir.

    Çoğu kişi, klimaların dışarıdaki temiz havayı alıp soğuttuğunu ve sonra içeri verdiğini düşünür. Hayır!.. Klimalar dışarıdan temiz hava almaz, içerdeki kirli havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. Bunu çoğu kimse bilmez. Söylediğinizde ise “e ama motoru dışarıda, dışarıdan içeri hortum giriyor” der. Öyle değil işte. Araç klimalarındaki gibi dışarıdaki veya içerideki havayı kullanma seçeneği maalesef yok. Evlerdeki ve işyerlerindeki klimalar içerdeki kirli havayı sürekli döndürür durur.

    Normal bir insan saatte 500 lt havayı alıp geri veriyor. Havada 1/5 oranında oksijen var. Yani aldığımız havanın tamamı oksijen değil. 500 lt hava aldığımızda sadece 100 lt oksijen almış oluyoruz. Küçük ve kalabalık odalarda, bir süre sonra, odadaki diğer insanların ciğerlerinde dolaşmış havayı kullanıyoruz. Oda içindeki hava kirliliğinin, dışarıdaki hava kirliliğinden daha yüksek risk oluşturduğu bilimsel makalelerde yer almıştır. O nedenle, odaları belirli aralıklarla havalandırmalı, temiz hava sirkülasyonunu sağlamalıyız.
 
    Kışın ve yazın yetersiz oksijen alınması sonucu birçok hastalık ortaya çıkıyor. Riskli durumlarda dışarıda ve kapalı alanlarda maske kullanmak önemli ancak uzun süre maske kullandığımızda, sürekli aynı havayı alıp verdiğimizi ve yeterli oksijen alamadığımızı da unutmayalım. Belirli aralıklarla riskli ortamlardan uzaklaşıp temiz hava almak önemli.

    Tuz:
    Çobanlar keçilere hasta olmasın diye tuz yalatır. Gıdaların içine bozulmaması için belli miktarda tuz atılır. İnsanlar ise son yıllarda tuz kullanımını sıfırlıyor. 1A grubu tuzlarının eksikliği ve metal dengesizliği, psikolojisi bozulmuş insanların sayısının artmasına neden oluyor. Yazın intihar ve cinayet olaylarının artmasında, vücuttaki tuzların terleme ile kaybolmasının da etkisi var. Yazın normal su yerine maden suyu içmek daha faydalı olabilir. Bazıları tuz kullanmayın der ama hasta olduğunuzda size bağladıkları serum % 0,2’lik tuzlu sudur, üstelik damardan verirler!.. Bazı serumlar % 10 glikoz şekeri de içerir. Serum türüne göre tuz, şeker ve içindeki etken maddeler değişebiliyor.

serum


    Şeker:
    Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabında yazıyor. 120 yıl önce Finlandiya tatlı yeme seferberliği yapmış. Şimdi insanlar tatlı yemediği için; sigara, alkol, uyuşturucu, antidepresan kullanıyor ve mutsuzlar, ruh hastası oluyorlar. Doğu ve G.Doğu bölgemizde tatlıcıların önünde kuyruk olur. O kadar sıkıntıya rağmen onlardan neşelisi yoktur. Az da olsa belirli miktarda şeker kullanmalıyız ve herkes kendi sağlık durumuna göre kullanabileceği şeker miktarını belirlemeli. Şeker insanı mutlu eder. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.

    Ayran ve Süt
    Marketten aldığınız hazır ayran ayran mıdır? Hayır. Mayalanmış sütlü sudur. Merak edenler o ayranın nasıl yapıldığını araştırabilir. Marketlerde satılan ve adına ayran denilen içecek, sizin evde yaptığınız gibi içine su katılmış yoğurt değildir.
    Bilinçli tüketiciler uht süt yerine pastörize sütü tercih ediyor. Süt içerdiği iddia edilen çoğu gıdanın içindeki süt değil, süt tozudur… Süt tozu üretilirken, önce süt uht tekniği ile çok yüksek sıcaklığa maruz bırakılıyor. Süt neredeyse süt olmaktan çıkıyor. Sonra toz haline getirilerek satılıyor. Ülkemizde kullanılan süt tozlarının çoğu yurt dışından ithal ediliyor.

    Ekmek:
    Tuz ve şekerle birlikte kötülenen diğer yiyecek ekmek. Hiç ekmek tüketmediğimiz zaman vücudumuz bunun eksikliğini birçok sorunlarla beli ediyor. Karbonhidrat eksiliğinin neden olduğu hastalıklar var. Tuz, şeker ve ekmek tüketimini tamamen kesen insanların sağlık durumlarında dengesizlikler oluşuyor. Hastalıklar, hastaneler ve ilaçlar neden bu kadar çoğaldı? Elbette bunun tek nedeni nüfus artışı olamaz…

    Her insanın sağlık durumu ve kan değerleri aynı değildir. Alınan tuz ve şeker miktarına göre herkesin vücudu farklı tepki verebilir. O nedenle, bu yazıda anlatılanları uygulamadan önce,  kendi sağlık durumunuzu düşünerek ve doktorunuza danışarak hareket etmeniz önerilir.

 
Facebook Twitter Whatsapp
 

Yorumlar

Yorum Ekle