MS-DOS , VİRÜSLER ve FORMAT


MS-DOS ve Başlıca MS DOS Komutları                                     .

MS-DOS bir işletim sistemidir. Windows işletim sistemi çıktıktan sonra kullanılmaz olmuştur. 

Tüm bu komutları MS DOS’a girdikten sonra HELP yazarsanız da görebiliriniz.MS DOS’a Başlat/Programlar/Donatılar/MS DOS Komut İstemi ile girebilirsiniz. Komut yazarken büyük-küçük harf değişimine (i=I gibi ) ve Türkçe karakterlere dikkat edin

Komutlar

DIR : Hafızada kayıtlı olan dosyaları ekrana listeler. (dir)

DIR/W : Hafızada kayıtlı olan dosyaları yan yana listeler.

COPY : Dosyaları bir yerden başka bir yere kopyalar

RENAME (REN) = Dosyaların isimlerini değiştirir

MOVE (TAŞIMA) = Dosyaları bir yerden başka bir yere taşır

DEL (SİLME) = Dosyaları silmek için kullanılır.

UNDELETE = Yanlışlıkla silinmiş dosyaları kurtarır.

NDD (Norton Diskdoctor) = bozuk sektörleri düzeltir

CHKDSK /F = Bozuk sektörleri düzeltir. (diskin sonuna atar)

CHKDSK /V = Bozuk sektörleri düzeltir. (ekranda gösterir)

FORMAT = format atmak için kullanılır.tüm dosyalar silinir..!

CHKDSK Diskteki bozuk sektörleri düzeltir.

MD : Klasör ve dizin oluşturur. Örnek: C:\>MD OKUL

(C:\> zaten yazılıdır. Sürücüler arasında sürücü C:   D:  veya A: şeklinde :  ile geçiş yapabilirsiniz.)

CD = Klasör içine girer. Örnek: C:\>CD OKUL

CD..= Klasör dışına çıkar. Örnek: C:\>OKUL>CD..

RD = Boş Klasör siler. Örnek: C:\>RD OKUL

CD\ : Tamamen çıkar.

DİSKCOPY =Disketten diskete kopyalama işlemi yapar.

XCOPY = Dosyaları ve dizinleri kopyalamak için.

TREE = Klasörleri ekranda göstermek amacıyla kullanılır.

CLS =Ekranı temizler

EXIT= MS DOS’dan çıkmak için

 

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ                                                            .

VİRÜS NEDİR:Bilgisayar virüsleri, bilgisayarınıza değişik şekillerde zarar verebilen bilgisayar programlarıdır. Tüm virüsler çoğalma (bilgisayarınızdaki diğer dosyalara yayılma, ağ üzerinden diger bilgisayarlara bulaşma vb gibi) özelliğine sahiptir.

ZARARLARI:Ekraniniza can sıkıcı mesajlar çıkararak çalışmanızı bölebilir/engelleyebilir.Bilgisayarınızın hafızasını ve/veya disk alanını kullanarak bu kaynaklara verimli olarak erişiminizi engelleyebilir. Kullandığınız dosyaların içeriklerini bozabilir/silebilir. Kullandığınız bilgisayar programlarını bozabilir, çalışmalarını yavaşlatabilir.Sabit diskinizin tamamını ya da önemli dosyaların olduğu kısımlarını silebilir.

NASIL BULAŞIR: Bir bilgisayardan diğerine disket, CD, Flash Disk, ağ bağlantısı yolu ile dosya aktarılması sırasında virüs bulaşabilir. Ağ üzerinden virüslü bir bilgisayara girmeniz halinde de bulaşabilir. Eger aldığınız e-posta ile birlikte bir "attachment (eklenmiş dosya)" varsa onda virüs olabilir.Dolayısıyla, size gelen bir maili okumadan önce, "konusuna" ve "kimden gönderildiğine" ayrıca "uzunluğuna" bakıp ona göre bir karar verebilirsiniz..İnternette güvenilirliği olmayan kişi veya sitelerden bilgisayarınıza mp3, oyun veya bilmediğiniz bir dosya indirdiğinizde virüs bulaşabilir. (msn ile de olabilir)

VİRÜS NASIL BULUNUR : Bilgisayarınızın virüs kapıp kapmadığını saptayan "anti-virüs" programları var. Bu programların özellikleri;

- Virüs Arama, bulma (virus scanner)

- Bulunan virüsü temizleme (virus cleaner)

- Bilgisayarınızı virüslerden korumak için bir koruyucu kalkan oluşturma (virus shielder)

Virüs kalkanları, bilgisayarınız her açıldığında kendiliğinden devreye giren, ve her yeni program çalıştırdığınızda, bilgisayarınıza kopyaladığınızda bunları kontrol eden ve tanımlayabildiği virüs bulursa sizi uyaran ve virüs temizleme modülünü harekete geçirebilen araçlardır.

Bilgisayarınızda aynı anda iki virüs programı kurmayın. Virüs programları da virüs gibi davranır.

Google gibi arama motorlarında güncel ücretsiz virüs programlarını arayıp güvenilir sitelerden bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Son zamanlarda NOD32 tercih ediliyor.

VİRÜSLERİ TEMİZLEMEK: Bilgisayarınızda virüs olduğundan şüpheleniyorsanız, yapacağınız ilk iş, o an kullandığınız tüm uygulamaları kapatmak, yaptığınız işleri belgelerinizi bir disket veya CD’ye kaydetmek.  Sonra virüs programınızla tarama yapın. Sorun çözülmüyorsa bilgisayarınıza format atmanız gerekebilir. Belgelerinizi yedeklemeyi unutmayın.

 

BİLGİSAYAR ARIZALARI VE FORMAT                                        .

Aslında bilgisayarı kullanmak ve onun problemlerini, arızalarını çözmek farklı şeylerdir. Otomobil kullanabilirsiniz, ancak arıza yaptığında her halde oto tamircisine gidersiniz. Bu nedenle öğrencilerden katıldıkları bilgisayara kurslarından sonra bilgisayarlarındaki her türlü arızaları çözmelerini beklemek gereksizdir. Bankalarda, iş yerlerinde bilgisayar başında çalışan personel, bir problem olduğunda eline tornavidayı alıp tamire girişmez. Gerekli birimlere haber verir, teknik servis gelip sorunu çözer.

Öğrencilerin gereksiz yere teknik servise bir yığın para ödememesi için, kimsenin de haksız yere 50-70 YTL para yememesi için aşağıda bazı bilgiler açıklanmıştır..

Bilgisayarınızda bir problem olduğunda hemen bir bilgisayarcıya koşarsınız değil mi? Bilgisayar teknik servisleri de en küçük problemde bile “FORMAT gerekir abi...J diyerek sizin ortalama 50$ (50-75 YTL) paranızı alırlar. Format gerekmese bile..! Yaptıkları ise fazla bir emek harcamadan bilgisayarınızdaki bir yığın belgelerinizi, her şeyinizi silmek ve genelde orijinal olmayan KOPYA (korsan) CD’den Windows işletim sistemini tekrar kurmak....!

Bilgisayarınız çalışmıyorsa ilk önce elektrik ile ilgili tüm kabloları kontrol edin. Güç düğmesinin açık olup olmadığına bakın. Monitör kablosunun takılı olup olmadığını kontrol edin. Bilgisayarınızın ve monitörün açık olup olmadığından emin olun.Voltaj yetersiz olduğunda monitörden güç kablosunu çıkarıp tekrar takın. Klavye ve Mouse kablolarını kontrol edin, çıkmış ise takıp bilgisayarınızı yeniden başlatın. Kasanın etrafı açık olsun ve fanlar bilgisayarı yeterince soğutabilsin.

Windows hala çalışmıyorsa bilgisayarı açtıktan hemen sonra klavyeden sürekli F8 tuşuna basın.

Karşınıza seçenekler çıkacaktır. GÜVENLİ MOD  ile çalıştırmayı deneyin.

Veya “EN SON EN İYİ ÇALIŞAN AYARLARINIZ” seçeneğini deneyin.

Monitör ayarlarınızı bozduysanız VGA modunu seçin.

 

FORMAT                                                                                   .                   

FORMAT atmak her şeyi silmektir..Bu çok kolay..Peki yeniden Windows programını ne ile kuracaksanız..!Bu nedenle sizde bir  WİNDOWS CD’si olmalı. Bu satın aldığınız bilgisayar ile birlikte verilmiş olabilir. Windows CD si  içinde, üzerinde veya zarfta bir şifre olur. Bunu bir yerlere kaydedin.

1.       Bilgisayarı açın.CD’ yi takın.

2.       Bilgisayarı güç düğmesinden kapatıp tekrar açın.

3.       Açılırken bilgisayarınız CD’yi görüp hemen KUR’ a başlayacaktır.(10.maddeye geç)

4.       Eğer başlamıyorsa bilgisayarı kapatın.Tekrar açın.

5.       Açılırken sürekli klavyeden F12 tuşuna basın. Kaşınıza bir menü çıkacaktır. A: disket, C: harddisk ve E: veya D: CD sürücü

6.       CD sürücüyü seçin ve enter tuşuna basın.

7.       Bu defa CD den KUR başlayacaktır. (10.maddeye geç)

8.       Hala başlamıyorsa bilgisayar açılırken klavyeden DEL tuşuna basın. SETUP açılınca BOOT kısmına geçin. Buradan CD sürücüye öncelik verin. Böylece bilgisayar açılırken ilk önce CD sürücüyü görecek, KUR başlayacaktır. (10.maddeye geç)

9.       Hala CD ile KUR başlamıyorsa CD veya bilgisayarınızın CD sürücüsü arızalı olabilir.

10.  KUR başladıktan sonra kaşınıza bir yığın seçenekler çıkacaktır. Bunları dikkatlice okuyun Klavyeden gerekli harflere basın, yön tuşlar ile seçiminizi yapıp, enter ile onaylayın. Siz seçmeseniz kendisi otomatik seçip kurulumu yapabilir belki..Bunları yapmak için okur yazar olmanız yeter...!

Bu bölümde Windows programını silip yenisini kurmak, veya eskisini onarmak seçeneklerini iyi düşünün..Onarırsanız eski belgelerinize kavuşabilirsiniz. Silerseniz sadece Belgelerim klasöründeki belgeleriniz belki kurtarılabilir.

Karşınıza çıkan seçenekleri okuyup gerekli tercihleri yapın.Kurulum bitince bilgisayarınız kapanıp yeniden açılacaktır.

Kurulum bittikten sonra bilgisayarınıza yazıcı, web cam, monitör, ekran kartı gibi donanımları tekrar kurmanız gerekebilir. Bu CD ler bilgisayarınızla birlikte verilmiş olmalı. Görüntü için VGA ekran kartı cd sini kullanın. Office programlarını (word,excel, powerpoint) eğer CD var ise yeniden kurun. Sık kullandığınız kimi önemli programları  bir cd’ye yedekleyin. Bu gibi durumlarda tekrar kurabilirsiniz.