BİLGİSAYARA GİRİŞ NOTLARI. (Temel Bilgisayar Dersi Bilgileri)

 

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir.

Bu işlemleri yaparken veriler girilir, işlenir, depolanabilir(bellek) ve çıkışı alınabilir. Bilgisayar işlem yaparken çok hızlıdır (1 Saniyede 1 Milyar değişik toplama yapabilir)

Aritmetik ve Mantıksal İşlemler

·         Aritmetik işlemler     : Toplama, çarpma, çıkarma, bölme

·         Mantıksal İşlemler     : Karşılaştırma (Küçük veya Büyük), Karar verme

 

Giriş, işlem, bellek ve çıkış aşağıda açıklanmıştır.

Giriş: Kişi tarafından veya bilgisayar tarafından sağlanan verilerdir. Bu veriler, sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır. Veriler giriş birimleri tarafından toplanır. Bilgisayarlara veri girmekte kullanılan araçlardır. Klavye, fare, disket, harddisk, joystick, tarayıcı (scanner), mikrofon, ekran (dokunmatik), CD, barkod okuyucu ...

İşlem: Veriler insanların amaçları doğrultusunda, programın yetenekleri ölçüsünde işlem basamaklarından geçer.

Bellek: Verilerin saklandığı yerdir. Giriş yapılan veriler, işlenen veriler bellekte saklanır.

RAM bellek (Random Access Memory- Rastgele Erişimli Bellek): Görevi, işlemcinin üzerinde işlem yapacağı verileri depolamak ve işlemci istediğinde bu verileri işlemciye göndermektir. Programların ve verilerin kullanıldıkları zaman geçici olarak depolandıkları yerdir. Elektrik kesildiğinde ana bellekteki veriler kaybolur. Birimi günümüzde megabayt (MB)'dır. PC'lerde 8, 16, 32, 64, 128 MB ve katları şeklinde  bellekler kullanılmaktadır.

ROM bellek " Read Only Memory " Sadece okunabilir bellektir. Bu bellek üretici firma tarafından hazırlanmıştır. Bilgileri okunabilir fakat üzerinde bir değişiklik yapılamaz. Bu bilgiler makineyi kapatma veya elektrik kesintisinden etkilenmezler ve silinmezler.

Dış bellek birimleri sabit diskler, disketler, flash diskler(çıkarılabilir disk), CD'ler.

Çıkış: Bilgisayarda elde ettiğimiz dosyaların, (müzik, grafik, video, resim) çıkışlarını görmek için kullanılan birimlerdir. İşlenmiş sonuçların yazılı olarak ekrandan veya diğer çıkış birimlerinden çıkarılmasıdır. Ekran(monitör), yazıcı, projeksiyon cihazı(yansıtıcı),hoparlör ...

 

 

DONANIM

Bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların tamamına verilen isimdir. Donanımıda kendi arasında iki farklı grupta incelemek doğru olur. Birinci gruba yani bir PC’nin çalışabilmesi için gerekli olan parçalara Temel Birimler adı, diğer gruba ise daha sonradan PC’ye takılabilen ve çeşitli fonksiyonlar kazandıran parçalara Çevre Birimleri adı verilebilir.

Donanımları Giriş ve çıkış birimi olarak da sınıflandırabiliriz. Bazı donanımlar hem giriş hem çıkış için kullanılabilir.Disket sürücü ve monitör hem giriş, hem de çıkış birimi olarak kullanılır.

 

Temel Birimler

Anakart; Mainboard olarak da adlandırılır.. Bilgisayarın gövdesi, iskeleti sayılabilecek parçadır.  Bütün diğer parçalar anakart üzerine monte edilir.  İşlemci, Bellek gibi temel parçalar Anakart üzerinde bulunur.  Bütün parçaların birbiri ile haberleşmesini sağlayan yollar ve mimariler de anakart üzerinde bulunur.

CPU; Central Processing Unit (Merkezi İşlem Birimi) Bilgisayarın beynidir Bilgisayarın en önemli parçasıdır.  Bilgisayarın çalışma hızını belirler.. Görevi aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştirmektir Bilgisayarda yapılan bütün işlemler CPU üzerinde gerçekleşir ve bilgiler gerekli yerlere dağılır.

Harddisk(C:); Hdd bilgisayarda bulunan verilerin kalıcı olarak saklandığı yerdir. Bütün bilgilerimiz oyunlarımız programlarımız işletim sistemimiz harddiskte saklanır. Hdd genelde “C” karakteri ile temsil edilir.

Disket Sürücü(A:)Floppy; Disket Sürücü ve Fdd olarakda adlandırılır. Manyetik disklere veri kaydedebilen ve bunların içerisindeki verileri okuyabilen aygıtlara verilen isimlerdir. Bir disketin alabileceği en fazla veri 1,44 MB dir. Disket sürücü genelde “A” harfi ile temsil edilir.

Ekran Kartı VGA; Monitöre  yansıyacak görüntüleri aktaran ve gerekli işlemleri yapan bir aygıtdır.

Kasa; PC içerisinde bulunan parçaları dış etkenlere karşı muhafaza eder ve bu parçalara elektirik dağılımını gerçekleştirir.

Monitör Ekran; Bilgisayardan gelen sinyalleri görmemizi sağlayan bir aygıttır. Çalışma mantığı tıpkı Televizyon gibidir.

Klavye+Mouse; Bilgisayara yapmak istediklerimizi bildirmek, komutlar vermek için kullandığımız aygıtlardır.

 

Çevre Birimleri

Yazıcı; Printer olarakda geçen bu aygıt bilgisayarda hazırladığımız evrakları kağıt üzerine çıkartmak için kullanılır.

Tarayıcı; Scanner kağıt üzerindeki bir yazıyı bir resmi bilgisayar ortamına aktamak için kullanılırlar.

Çizici; Plotter mimari çizimlerde ve folyo kesimlerinde kullanılan bir aygıttır.
Işıklı kalem (light pen):

Çizgisel (bar) kodları okumada, şekil çizme ve elyazısı yazmada kullanılır.

Grafik masası:  Özel bir kalem kullanarak ekranda yazı ve şekillerin gözükmesini sağlayan küçük kare biçiminde masa

Dokunma ekranları (touch screen):Ekranda gözüken komut üzerine parmak ile dokunduğunda o komutun çalışmasını sağlayan ekran tipidir.

Joystick: Genellikle oyun oynamak için kullanılır. Üzerinde bulunan tuşlarla çalıştırılarak bilgisayara komut verilmesi sağlanır.

Tarayıcı (Scanner)Resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarmakta kullanılır. 300x600 dpi, 600x600 dpi, 600x1200 dpi, 600x2400 dpi ...
Optik karekter okuma (Optic Character Reader-OCR)

CD-ROM sürücü (Compact Disk-Read Only Memory )Son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan veri depolama birimidir. 650 MB,700 MB  ve 900 MB    

CD-ROM'lara bir defa yazılabilir, CD-RW olanlar birden fazla yazıp silinebilir. CD-ROM sürücü ile yazılmaz, CD-RW yazıcılarla yazılabilir.

HardDisk C: ve D: ise, CD-ROM sürücü E: ile belirtilir. 
Modem: Telefon hatları aracılığıyla birbirine uzak yerlerde bulunan bilgisayarlar arasında iletişim sağlayan çevre birimidir. Fax olarak da kullanılabilir.

Ethernet :  Aynı ortamda veya belirli mesalerde bulunan birden fazla bilgisayarın ağ ortamında haberleşmesini sağlar.

 

YAZILIM(Software)

Bilgisayarı kullanabilmemiz ve istediğimiz işlemleri yapabilmemiz için geliştirilen programlara verilen isimdir. Yazılımda kendi arasında İşletim Sistemleri ve Uygulamalar olarak iki farklı grupta inceleyebiliriz.

 

İşletim Sistemleri

 Kullanıcı ile bilgisayar arasıdaki iletişimi sağlar. Bütün donanım birimlerini yöneten ve kullanıcının hizmetine sunan temel programdır.En çok kullanılan Windows işletim sistemidir. Diğer işletim sistemleri;  DOS (Disk Operating System), Linux, OS/2, Mac OS Görevleri;

-PC donanımını kullanıcının  kullanabilmesini sağlar, (monitör, fare,klavye,yazıcı,..

-Uygulamaları kullanmamızı sağlar. (word,excel...

-Dosya Yönetimini sağlar. Dosyaları istediğimiz şekilde adlandırmamızı, gruplamamızı,

Uygulamalar

Belirli işleri yapabilmesi amacı ile hazırlanan, çalışmak için bir işletim sistemine ihtiyaç duyan programlardır. Örneğin; Office programları(Word,Excel,Powerpoint),fotoğraf-reklam-grafik programları(Corel Draw), Ticari programlar(netsis,logo), mimar ve mühendisler için tasarım programları(AutoCAD),programlama dilleri(pascal,java,c++) gibi.

 

BİLGİSAYARDAKİ DOSYALAR

Dosya: Saklanan verilerin veya programların ismi. Dosya adı genellikle iki bölümden oluşur. Birinci bölümde dosyanın adı, ikinci bölümde dosyanın uzantısı yazılır. İki bölüm bir nokta ile birbirinden ayrılır (dosyaadı.dosyauzantısı) Örneğin: kitap1.xls Uzantılar sayesinde o dosyanın hangi programla hazırlandığını ve hangi programlarla açılabileceğini anlayabiliriz.

Dosya adı 255 karakter uzunluğunda olur. Dosya uzantısı ise genelde 3 karakter olur. 1,2,4 harfli dosya uzantıları da vardır. (.c, .db, .html gibi.)Aşağıda bazı dosya uzantıları gösterilmiştir. (Çok kullanılanlar siyah olarak yazılmıştır)


Uzantı          Açıklama                        

exe              Uygulama dosyaları

Txt              Metin dosyaları

doc              Microsoft Word dosyası

dot              Microsoft Word şablonu

xls               Microsoft Excel dosyası

xlt               Microsoft Excel şablonu

ppt              Microsoft Powerpoint Sunusu

Uzantı          Açıklama

pps              Microsoft Powerpoint Gösterisi

zip               Sıkıştırılmış dosyalar (winzip)

rar               Sıkıştırılmış dosyalar (winrar)

bat              Toplu iş kütükleri

Rtf               Zengin metin biçimi(wordpad)

bmp             Resim dosyaları(paint)

jpg              Resim dosyaları


 

Dosyalar bilgisayarımızda içeriklerine göre belirli bir alan kaplarlar. Her bir harfin bilgisayarda kapladığı alana 1 byte denir ve buna göre ölçü birimleri aşağıdaki gibidir.

1 Karakter         = 1 Byte = 8 Bit

1  BYTE             = 8 Bit tir.  

1024 BYTE         = 1 KiloByte'dır. (KiloByte = KB)

1024 KB             = 1 MegaByte'dır. (MegaByte = MB)

1024 MB            = 1 GigaByte (GigaByte = GB)

1024 GB           = 1 TeraByte (TeraByte = TB)

 

Bilgisayar sayıları ve harfleri bizim gösterdiğimiz gibi göstermez.  Biz sayıları göstermek için rakamları (0,1,...9) ve harfleri göstermek için alfabeyi kullanırız.  Bilgisayarda sadece 2 tane rakam vardır: 0 , 1.

Bilgisayar bu iki rakamla çalışır.  Bir şey ya vardır (1) veya yoktur (0).  Buna matematikte ikili sayı sistemi denir.

Bilgisayarın en temel birimine BIT adı verilir.  1 bit bir rakamdan oluşur  (kapalı devre=0, açık devre=1)

Bir BIT bilgi saklamak için genellikle yetersizdir.  Bu nedenle bilgisayar 8 tane BIT’i yanyana sıralar ve bu 8 BIT’ten (8 tane 0 veya 1’den oluşan) birimi kullanır. Bu sekiz bitlik birime BYTE adı verilir.

Bilgisayarlar sayıları ve harfleri BYTE birimini kullanarak gösterirler.  Bu nasıl oluyor diye soracak olursak bunu aşağıdaki şekil ile açıklayabiliriz:

 

Bir BYTE içerisinde BIT’ler soldan sağa doğru sıralanmışlardır.  Herbir bitin karşılığında bir sayı vardır. Bu sayı bit numarası ile alakalıdır. 2(bitno-1) herbir bitin karşılığı olan sayıyı verir. Örneğin 5. bitin karşılığındaki sayı 2(5-1) = 16’dır. Bilgisayar 1 olan BIT’lerin karşılarında bulunan sayıları toplayarak 1 BYTE içerisinde bulunan sayıyı bulur.

Örneğin 14 sayısı bilgisayada şu şekilde tutulur: 00001110 = 8+4+2 = 14

·         49 Sayısı = 00110001’dir.

·         255 Sayısı = 11111111’dir.

Alfabede bulunan her harf yine bilgisayarda BYTE ile gösterilir.  Her harfin bir numarası vardır.  Bilgisayar o numaraya göre 1 BYTE ile 1 harfi gösterebilir.  Bir BYTE ile en fazla 255 sayısı yazılabildiğine göre bir bilgisayar 256 değişik harfi saklayabilir (0..255).

 

Klavye ve Klavye Kısayolları ( + işareti iki tuşu birlikte kullanmanız anlamındadır)

·         ESC         =>      Yapılan işlemi iptal etmekte kullanıyoruz.

·         Tab         =>      Sekme işleminde kullanıyoruz.. (Özellikle Word’de çok kullanışlıdır.)

·         Caps Lock          =>      Küçük harfi büyüğe, büyüğü küçüğe çevirmede kullanıyoruz.

·         Shift       =>      Tuşların üzerinde bulunan 2.karakterleri  (!,‘,^,+,%,&,/,(,),=,*,_,;,:>)

gibi karakterleri göstermekte kullanıyoruz.

·         Ctrl         =>      Klavye kısayol tuşlarını kullanmakta işimize yarıyor.

q       Ctrl+A =>  Tümünü seç

q       Ctrl+X =>  Kes

q       Ctrl+C =>  Kopyala

q       Ctrl+V =>  Yapıştır

q       Ctrl+Esc => Başlat menüsünün açılması

·         Alt          =>      Klavyedeki diğer tuşlarla kullanıldığında işe yarar.

q       Alt+F4 => Aktif olan pencereyi kapatır.

q       Alt+Tab => Pencereler arası dolaşım

q       Alt+Space => Simge Menüsü açar.

q       Alt+Esc     => Bir sonraki uygulamaya geçiş

·         Enter      =>      Yapılan işlemi onaylamakta kullanıyoruz.

·         Alt Gr      =>      Tuşların üzerinde bulunan 3.karakterleri göstermekte kullanıyoruz.

({,[,],},\) bu işlemleri ancak Alt Gr tuşunu kullanarak ulaşılabilir.

·         Back Space=>    Sola doğru silme işleminde kullanıyoruz.

·         Delete     =>      Seçilen nesneyi silme işleminde ayrıca (sağa) doğru silme işleminde

kullanıyoruz.

·         Win (klavyede Windows simgesi olarak gözükür)      =>      Masa üstündeki Başlat menüsünü açma işleminde kullanıyoruz.

q       Win+E =>  Windows Gezgini

q       Win+R => Çalıştır

q       Win+F =>  Ara

q       Win+D => Simge durumuna küçültür.

q       Win+M=>  Simge durumuna küçültür.

q       Win+Pause => Sistem özelliklerini açma

·         PrintScreen=>    Ekranın resmini çekme işleminde kullanıyoruz.

·         Insert      =>      Üzerine yaz yada araya ekleme işleminde kullanıyoruz.

·         Home      =>      Başlangıç kısmına götürür.

·         End         =>      Son kısma götürür.

·         ScroollLock=>     Kaydırma çubuklarının görevini klavyeden yapılmasını sağlar.

·         Numlock  =>      Sağ bölmede bulunan rakamları kullanabilmesi sağlar.

·         Space (Ara tuşu)=> Boşluk vermekte kullanıyoruz.

·         PageUp   =>      Önceki sayfaya gitmekte

·         PageDown =>     Sonraki sayfaya gitmekte kullanılır.

 

·         F1          =>      Yardım

·         F2          =>      Yeniden adlandırmanın klavye kısa yolu

·         F3          =>      Klavyenizle uyumlu ise Ara İşlemine ulaşmanızı sağlar.

·         Yardım menü tuşu => Mouse’nin sağ tuşun yaptığı görevi yerine getirir.

 

 

 

 

 

 

EKLER

 

SİSTEM DOSYALARI:

 

Sistem dosyaları bilgisayarın açılması için gereken dosyalardır. Dos işletim sisteminin açılabilmesi için gerekli olan 5 sistem dosyası vardır. Bunlardan ilk üçü mutlaka gereklidir. Son ikisi olmasa da bilgisayar açılabilir.

 

1. IO.SYS 2. MS-DOS.SYS 3. COMMAND.COM

 

Bu dosyalardan Command.com dosyası içinde DOS işletim sisteminin İç komutları bulunur ve bu komutlar açılışta bu dosya ile Ram belleğe yüklenirler. Bu üç dosyadan biri yada hepsi silinirse bilgisayar kesinlikle açılmaz. Bu durumda bilgisayarı başlangıç disketi (Açılışdisketi-Sistem Disketi) ile açmak gerekir. İlerleyen derslerimizde açılış disketi oluşturmayı göreceğiz.

 

CONFIG.SYS: Bu dosya ile ek donanım birimleri tanımlanır. Örneğin bilgisayara CD-ROM tanıtılı. Klavye ayarları yapılır.

AUTOEXEC.BAT: Bilgisayar her açıldığında çalıştırılmasını istediğimiz programları buraya yazarız.

 

 

DİSKETLER

 

Ebat

Bilgi Kayıt Tipi

Kapasitesi

5,25 inç

Tek yönlü

180 KB

5,25 inç

Çift yönlü

360 KB (DD)

5,25 inç

Yüksek yoğunluklu

1,38 MB (HD)

3,5 inç

Çift yönlü

720 KB (DD)

3,5 inç

Yüksek yoğunluklu

1,44 MB (HD)

 

PORTLAR

 

-Paralel portlar: LPT1, LPT2.  Yazıcı bağlamak için kullanılabilir.

-Seri Portlar: COM1 , COM2 gibi com portlar diye bilinir. AUX

-USB portlar

-Fireware